Pysähtyneet Planeetat Kartalla?

Pysähtyneet Planeetat Kartalla?

 

TEKTONISET LAUKAISIJAT: Pysähtyneiden planeettojen salattu voima (Osa 1)

Ray Grasse

Käännös tehty kirjoittajan luvalla: Heli Nuotio

 

Under a Sacred Sky -kirja sisältää kiehtovan kokoelman esseitä, jotka on kirjoittanut muinaiseen astrologian tieteeseen perehtynyt kirjailija. Tekstien pohjana ovat keskustelut astrologian käytöstä henkilökohtaista elämäämme koskien, mutta myös  historiallisten ajanjaksojen ja mallien ymmärtämiseen ulottuen. Ray Grasse heittää myös väliin kertomuksen, jossa käsitellään joitakin hänen omia henkilökohtaisia kokemuksiaan astrologian tieteestä, vaikka samalla hän tutkii sen laajempia vaikutuksia esimerkiksi synkronismiin, henkisyyteen tai joogiseen chakra-käsitykseen. Kirjassa on myös Rick Tarnasin ja Laurence Hillmanin haastatteluja. Kirja sopii sekä aloittelijoille että myös pitkälle edistyneille aiheen opiskelijoille.

 

Tämä artikkeli on Ray Grassen uuden kirjan, osan 1 kappaleesta, joka käsittelee kartan pysähdyskohtia.

 

Oletko koskaan tarkastellut jotain karttaa ja ollut hämmentynyt ristiriidasta planeettaenergioiden toteutumisen ja kartan osoittaman energian välillä? Esimerkiksi, henkilöllä voi olla vahvasti saturniaaninen kartta, mutta hänen persoonansa ilmentää epätavallisen voimakkaasti Jupiterin kaltaisuutta? Tai karttaa, joka osoittaa itseluottamusta, vaikka kyseessä on käytännössä suhteellisen ujo henkilö? Tuonkaltaiseen ristiriitaan voi olla monia mahdollisia syitä, vaikkapa huomiotta jääneet  poikkeamat, vaihtoehtoiset mittausjärjestelmät (esim. vediset tai hellenistiset) tai yksinkertaisesti virheellinen tulkinta. Kuitenkin eräs tekijä, jonka olen havainnut usein syyksi, liittyy astrologiassa  pysähdyskohdiksi kutsuttuihin tekijöihin. Löytäessäsi selityksen tuolle ilmaisulle mistä tahansa astrologisesta perustietolähteestä, siellä yleensä kerrotaan, että  kyseessä on tilanne, jolloin planeetta joko hidastaa vauhtia tai pysyy suhteellisen paikoillaan ennen kulkusuunnan vaihtumista tai kun planeetta aloittaa joko peräytymisen (“retrograte”) tai alkaa kulkea eteenpäin (“direct”). Toisin sanoen, ajattele tuolloin “asemaa” pysähtyneenä.

 

Vaikka monet astrologit arvioivat pysähdyskohtia ensisijaisesti sen perusteella milloin ja missä kohdassa planeetta vaihtaa suuntaa, kertovat pysähdyskohdat myös merkityksen toisesta tasosta, joka usein jätetään huomiotta ja jonka merkitys voi olla symbolisesti paljon merkittävämpi kuin sen tehtävä suunnan osoittajana. Miksi näin? Koska vauhdin hiljentymisprosessissa näennäiseen pysähtymiseen asti, kyseisen planeetan vaikutus korostuu dramaattisesti luoden “polttavan raudan -vaikutuksen”, kuten eräs ensimmäisistä opettajistani tuota tilannetta kutsui. Käyttääksemme yksinkertaista analogiaa, kuvittele käveleväsi erittäin nopeasti juuri valetun sementin päällä. Epäilemättä sinusta jää sen pinnalle jälkiä, mutta ne eivät todennäköisesti ole syviä. Sen sijaan, mikäli pysähtyisit puolimatkan kohdalla ja seisoisit siinä liikkumattomana minuutin pari, jalkasi uppoaisivat huomattavasti syvemmälle tehden paljon näkyvämmän jäljen.

 

Pysähtymiskohdat ovat juuri tuon kaltaisia. Planeetan pysähtyessä yhteen kohtaan kartalla pidemmäksi aikaa, sillä on mahdollisuus jättää syvempi jälki karttaasi kuin mitä se muutoin tekisi. Aivan yhtä tärkeää on se, että ei ainoastaan tuon planeetan energia ole korostunut, vaan jokainen aspekti, jonka se tekee muihin planeettoihin ovat myös tärkeässä asemassa. Tuollaisen yksinkertaisen tosiasian huomaaminen voi vaikuttaa dramaattisesti astrologiseen työhömme samoin kuin se on johtanut minutkin uskomaan, että pysähdyskohdat ovat eräitä tärkeimmistä työkaluistamme  karttaa tulkittaessa, vaikka ne ovatkin jääneet huomiotta. Tässä kappaleessa tutkailen eräitä pysähdyskohtien vaikutuksia sekä henkilökohtaisella kartallamme että yleisellä sosiokulttuurisella kartalla myös ennusteita käytettäessä. Aluksi tarkastelkaamme niiden roolia syntymäkartalla.

 

 

 

Pysähdyspisteet syntymäkartalla

 

Tulkitessaan karttaa monet astrologit tarkastavat luontevasti onko planeetta peräytyvä vai kulkeeko se eteenpäin, mutta suhteellisen harvat pysähtyvät tutkimaan sijaitseeko jokin planeetoista laajemmalla alueella asemastaan tai voidaanko sen tulkita olevan “pysähdysalueella” eli niiden päivien sisällä, jolloin planeetta on verrattavissa liikkumattomaksi. Suuri syy tuohon virheeseen  epäilemättä on nykyaikaisten tietokoneiden kyvyssä suorittaa laskennat puolestamme tänä päivänä. Näin ollen poistuu tarve edes avata efemeridi-kirjaa, jolloin tuo pieni teko voisi nopeasti paljastaa osuuko planeetta pysähtyneelle ajanjaksolle. (2)

 

On selvää, että monet tutkimistasi kartoista eivät pidä sisällään lainkaan planeettoja, jotka olisivat pysähtyneen jakson puolivarjossa. Silloin kun näin on, voimme saada selkeyttä ja oivalluksia yksilön elämästä. Esimerkkinä Nikola Teslan tapaus: hänen tiedetään osoittaneen epätavallista intuitiota luonnon piilotettujen lakien suhteen. Hänen ymmärryksensä sähkön luonteesta ja muista “näkymättömistä” voimista oli niin perusteellista, että häntä alettiin pitää enemmän mystikkona kuin tiedemiehenä. Hän oli syntynyt 10. Heinäkuuta 1856 Smijanisssa, Kroatiassa (klo 00.00 am LMT) ja hänen syntymäkartallaan Neptunus oli 20 astetta Kaloissa, kolmiossa hänen Aurinkoonsa, neliöiden löysästi Merkuriustaan ja tehden sekstiilin Uranukseen 1. huoneessa. Yhdessä nämä tekijät osoittavat intuitiivista ja mielikuvituksellista persoonallisuutta, mutta ei välttämättä mitään epätavallista.

Kuitenkin, jos avaamme efemeridi-kirjan heinäkuun 10. päivän kohdalta vuonna 1856 näemme, että hänen syntymänsä hetkellä Neptunus oli pysähtynyt  ja oli ollut samassa asteessa toukokuun 13. päivästä alkaen aina 4:een elokuuta samana vuonna (ja oli täsmälleen samassa asteessa ja minuutissa heinäkuun 21:stä 25:een). Lyhyesti sanottuna, Tesla siis syntyi selkeästi Neptunuksen pysähtyneen aseman vaikutuksen alaisena. Tämä korostaa hänen syntymäkarttansa Neptunusta  huomattavasti samoin kuin siihen aspektien kautta liittyviä muita planeettoja. Pienenä ihmeenä voidaan pitää, että hänellä oli sellainen intuitiivinen mieli koskien luonnon energeettisiä voimia (huomaa sekstiili Uranukseen Härässä 1. huoneessa) samoin kuin pieni ihme on myös se, että hän joutui kokemaan katkeran pettymyksen liiketoiminnassaan sellaisten kollegojen suhteen kuten Thomas Edison (Teslan Neptunus neliö Merkuriusta)! (3)

Nämä tekijät mielessä pitäen, katsokaamme joitakin tapauksia tunnettujen henkilöiden kartoista, joilla on pysähtyneitä planeettoja. Käytämme esimerkkeinä jokaista suurta planeettakehoa (muistaen samalla, että Aurinko eikä Kuu koskaan kulje taaksepäin). Tärkeä huomautus: nopeammin liikkuvien planeettojen kuten Merkurius tai Venus kohdalla, planeetta hidastaa vauhtia ja pysyy samassa eläinradan kohdassa vain muutaman päivän ajan, kun taas hitaiden planeettojen, kuten Pluto kohdalla, planeetta voi pysyä samalla perusasteella kuukauden tai kaksi, jommalla kummalla puolella sen suoraan kulkusuuntaan nähden. Sen täsmälleen sama asteluku ja minuutti voivat pysyä paikoillaan samana seitsemän tai kahdeksan päivää. Lopputuloksena, minä  luonnollisesti sallin tässä tapauksessa laajemman kiinnittymisen päivämäärärajoille ulkoplaneettojen kohdalla kuin nopeammin liikkuvien planeettakehojen kohdalla. Tämän sanottuani, aloitetaan.

 

Pysähtynyt Merkurius

 

Ihmiset, jotka ovat syntyneet näiden ajanjaksojen aikana osoittavat korostunutta painoarvoa mielen ja kommunikaation alueella planeettaan liittyvän merkin osalta. Tästä saadaan myös lisävihjettä kyseisen planeetan ilmentämiseen.

 • Walesilainen runoilija, Dylan Thomas syntyi 27.10.1914 täsmälleen kun Merkurius oli pysähtynyt Skorpionissa, kun taas amerikkalainen runoilija John Berryman oli syntynyt kaksi päivää aikaisemmin, samoin pysähtyneen Merkuriuksen vaikutuksen alaisuudessa.
 • Hillary Clinton on syntynyt 26.10.1947 Merkuriuksen ollessa pysähtyneenä Skorpionissa, missä se oli ollut peräytyvänä vain päivää aikaisemmin.
 • Suorapuheinen mediakommentaattori, Chris Matthews syntyi 17.12.1945 täsmälleen Merkuriuksen ollessa pysähtyneenä Jousimiehessä.
 • Venäläinen diktaattori Joseph Stalin syntyi 18.12.1878 juuri kun Merkurius oli pysähtynyt strategisesti Kauriiseen, missä se oli kääntynyt peräytyväksi vain päivää aikaisemmin.
 • Arkkityyppipsykologi James Hillman syntyi 12.4.1926, jolloin Merkurius oli pysähtynyt Oinaassa kääntyen eteenpäin kulkevaksi seuraavana päivänä.
 • Elokuvien tekijä ja liikemies George Lucas syntyi 14.5.1944 täsmälleen Merkuriuksen ollessa pysähtyneenä Härässä ja kääntyi eteenpäin kulkevaksi seuraavana päivänä.

 

Pysähtynyt Venus

 

Ihmiset, jotka ovat syntyneet pysähtyneen Venuksen aikaan osoittavat usein huomattavaa mielenkiintoa taiteisiin sekä maallisia nautintoja kohtaan tai rakastavat sosiaalista kanssakäymistä läpi elämänsä.

 • Näyttelijä, tuottaja, joka oli näyttämön ulkopuolella vastuuton viettelijä, Warren Beatty syntyi 30.3.1937, kun Venus oli pysähtynyt omassa merkissään Härässä.
 • Näyttelijä Robert de Niro syntyi 17.8.1943 kaksi päivää sen jälkeen kun Venus oli kääntynyt peräytyväksi Neitsyessä.
 • Laulaja Chaka Khan syntyi 23.3.1953, Venuksen ja Uranuksen kaksoispysähtymisenä.
 • Laulaja Amy Winehouse syntyi 14.9.1983, Venuksen ja Neptunuksen kaksoispysähtymisen aikaan.
 • Renesanssitaiteilija ja kuvanveistäjä Michelangelo syntyi 6.3.1475, täsmälleen Venuksen ollessa pysähtyneenä Oinaassa. Se kääntyi peräytyväksi seuraavana päivänä. Saturnus oli myös lähes paikoillaan kääntyen eteenpäin kulkevaksi 10.3.

 

Pysähtynyt Mars

Ihmiset, jotka ovat syntyneet Marsin pysähtymisen aikaan voivat ilmentää voimaa tai itsevarmuutta persoonassaan sekä toisinaan seksuaalista vetovoimaa. Ollessaan vaikeasti aspektoitunut,  pysähtynyt Mars voi nostaa esiin vihaa tai valtataisteluita sekä henkilökohtaisessa että ammatillisessa elämässä.

 

 • Led Zeppelin, kitaristi ja okkultisti Jimmy Page olivat syntyneet 9.1.1944 Marsin ja Neptunuksen kaksoispysähdyksen aikaan.
 • Latinalaisnäyttelijätär Chita Rivera, syntyi 23.1.1933 Marsin ollessa pysähtyneessä asemassa.
 • Voimapesä ja soul-laulaja Otis Reding syntyi 9.9.1941, jolloin Mars, Uranus sekä Saturnus muodostivat kolmoispysähdyksen.
 • Sodanaikainen presidentti, Franklin Delano Roosevelt syntyi 30.1.1882 Marsin ollessa pysähtyneenä Kaksosissa, silmiinpistävästi hänen keskitaivaallaan.
 • Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Bernie Sanders syntyi 8.9.1941 Marsin, Uranuksen ja Saturnuksen kolmoispysähdyksen aikaan.
 • Mediamoguli Rupert Murdoch syntyi 11.3.1931, jolloin oli Marsin ja Jupiterin kaksoispysähdys omistuksenhaluisessa Ravun merkissä.
 • Psykologi Carl Jung syntyi 26.7.1875, jolloin Mars oli pysähtyneenä Jousimiehessä ja oli kääntynyt eteenpäin kulkevaksi päivää aikaisemmin.

 

Pysähtynyt Jupiter

 

Jupiterin pysähdys voi ilmetä uskonnollisena tai ideologisena taipumuksena tai yksinkertaisesti vain laajoina visioina liittyen henkilökohtaiseen elämään tai työhön.

 

 • Dalai Lama syntyi 6.7.1935 Skorpionissa pysähtyneen Jupiterin vaikutuksen alaisuudessa.
 • Liikemies Donald (Mitä suurempi – sitä parempi!) Trump syntyi 4.6.1946 Jupiterin ja Neptunuksen kaksoispysähdyksen aikaan.
 • Adolf Hitler syntyi 20.4.1889 keskelle Jupiterin pysähdystä Kauriissa. Hitlerin poliittiset pyrkimykset olivat ennen kaikkea laajoja. Vaikka hän olikin kotoisin taka-alalta yleisöön nähden, hänen päämääränsä olivat, – eivät sen enempää eikä vähempää – kuin koko planeetan valloittamien ja tuhat vuotta kestävän “Kolmannen Valtakunnan” rakentaminen.
 • Kiistanalainen, uskonnollinen johtaja, Louis Farrakhan (syntymänimeltään Louis Eugene Wolcott) syntyi 11.5.1933 täsmälleen, kun Jupiter oli pysähtynyt Neitsyessä ja yhtymässä Neptunukseen sekä kolmiossa Aurinkoon. (4)
 • Näyttelijä Tom Cruise syntyi 3.7.1962, juuri kun tiukasti pysähtynyt Jupiter korosti jo laajentavaa suurkolmiota Neptunukseen ja Aurinkoon.
 • Esseisti ja runoilija Ralph Waldo Emerson syntyi 25.5.1803 päivää sen jälkeen kun Jupiter oli muuttanut suuntansa eteenpäin.
 • Laulaja Paul Simon syntyi 13.10.1941 Jupiterin ja Merkuriuksen kaksoispysähdyksen aikaan.
 • Marlon Brando syntyi 3.4.1924, kun Jupiter oli pysähtyneenä Jousimiehessä.

Pysähtynyt Saturnus

 

Yksilöt, jotka ovat syntyneet Saturnuksen pysähdyksen aikaan, huomataan usein sitkeytensä ja kurinalaisuutensa takia. He voivat olla myöhäissyntyisiä tunne-elämässään sekä ammatillisesti. Heidän persoonaansa leimaa toisinaan jonkinlainen raskas vaikutelma, aivan kuin he kantaisivat raskasta taakkaa, mutta heistä voi paljastua yllättävää syvyyttä.

 

 • Dick Cavett syntyi 19.11.1936, samana päivänä, jolloin Saturnus kääntyi eteenpäin kulkevaksi Kaloissa, ollen oppositiossa Neptunukseen Neitsyessä. Huolimatta tunnustuksesta sekä koomikkona  että talk-show-isäntänä, Cavett tunnusti vanhempana kärsineensä elämänmittaisesta kamppailusta masennusta vastaan.
 • TV-kommentaattori, sosiaalinen puolestapuhuja sekä entinen Valkoisen talon konsultti, Bill Moyers syntyi 5.6.1934, jolloin Saturnus ja Jupiter olivat molemmat pysähtyneessä tilassa.
 • Näyttelijä Niam Neeson, jonka lavapersoonaa eräs kriitikko kerran kuvasi ilmaisulla “somber gravitas” (vapaa käännös: surumielisen arvokkaaksi) syntyi 7.7.1952. Tuolloin sekä Saturnus että Mars olivat pysähtyneessä tilassa. Voidaan ajatella kenties, että Neeson saavutti suurimman kassamenestyksensä näytellessään ikääntyvää toimintasankaria kuusissakymmenissään. Se tapahtui pääroolissa menestyksekkäässä toimintaelokuvassa
 • Näyttelijätär Gillian Anderson (agentti Scully X-Files’ssa) syntyi 9.8.1968 epäileväisen Saturnuksen ja mystisen Neptunuksen kaksoispysähdyksen aikaan.
 • Saturnus voi tuoda suurta menestystä ja saavutuksia, mutta toisinaan myös suuria putoamisia suosiosta, mistä seuraavat kaksi näyttelijää ovat todisteena. Nimittäin koomikko Bill Cosby, joka syntyi 12.12.1937, jolloin Saturnus oli pysähtynyt Oinaassa (merkissä, joka liitetään itsevarmuuteen ja draiviin). Samoin epäsuosioon joutunut pyöräilijä Lance Armstrong, joka syntyi 18.9.1971 vain päivää ennen kun Saturnus kääntyi peräytyväksi Kaksosissa (merkki, joka liitetään lyhyihin matkoihin).

 

Pysähtynyt Uranus

Pysähtyneen Uranuksen vaikutuksen alaisena syntyneet voivat olla itsenäisiä, jotka pitävät vahvasti kiinni henkilökohtaisesta vapaudesta ja itseilmaisustaan. Henkilökohtaisiin planeettoihin tulevista aspekteista tai niiden sijoittumisista kartalla riippuen, nämä henkilöt voivat olla kiinnostuneita sosiaalisesta uudistamisesta sekä muutoksesta tai toisessa ääripäässä voivat käyttäytyä ns. “vapaina agentteina”, jotka seuraavat itsekkäästi vain omia sääntöjään muista piittaamatta.

 

 • Presidentti Abraham Lincoln syntyi 12.2.1809, samana päivänä, jolloin Uranus muutti suuntaa kolmioiden samalla Merkuriusta ja Plutoa.
 • Kuuluisa biologi Charles Darwin syntyi samana päivänä Lincolnin kanssa. Hän synnytti kulttuurivallankumouksen sekä tieteellisissä että uskonnollisissa ympyröissä evoluutioteoriallaan.
 • Presidentti John F. Kennedy syntyi 29.5.1917 Uranuksen ollessa pysähtyneenä Vesimiehessä ja Merkuriuksen Härässä (joista molemmat muodostivat neliön toisiinsa nähden).
 • Napoleon Bonaparte syntyi 15.8.1769 vain päivää ennen kuin pysähtynyt Uranus jatkoi kulkuaan suoraan eteenpäin Härässä, korostaen äärettömän harvinaista, kolmen ulkoplaneetan keskinäistä suurkolmiota.
 • Laulaja sekä muusikko (Nine Inch Nails) Trent Reznor syntyi 17.5.1965 täsmälleen kun Uranus oli pysähtyneenä Neitsyessä (yhtymässä Plutoon, oppositiossa Saturnukseen ja neliössä Venus/Jupiteriin Kaksosissa).
 • Shokeeraava rock-laulaja, Marilyn Manson (oikea nimi Brian Hugh Warner) syntyi  5.1.1969, kun pysähtynyt Uranus oli yhtymässä Jupiteriin ja kolmiossa Merkuriukseen.
 • Pop-laulaja Lady Gaga syntyi 28.3.1989 Uranuksen ollessa pysähtyneenä Jousimiehessä ja kolmiossa Venukseen ja neliössä Merkuriukseen.
 • Multimedia-superstar Elvis Presley syntyi 8.1.1935 Uranuksen ollessa pysähtyneenä Oinaassa, joka oli monen planeetan, Pluton, Merkuriuksen, Venuksen sekä Auringon muodostaman T-neliön keskipiste.
 • Elokuvantekijä ja TV-persoona Alfred Hitchcock syntyi 13.8.1899, jolloin pysähtynyt Uranus muodosti suurkolmion hänen askendenttiinsa sekä keskitaivaaseensa.
 • Varapresidentti Dick Cheney syntyi 30.1.1941, jolloin Uranus oli pysähtynyt Härässä lähellä hänen keskitaivastaan. Vaikka Cheney olikin uskollinen konservatiivi, hän hankki maineensa sekä ystävien että vihollistensa keskuudessa ‘yksinäisenä sutena’, joka kulki omia teitään niin liiketoiminnassa kuin poliittisissa asioissakin.

 

Pysähtynyt Neptunus

 

Riippuen pysähtyneen Neptunuksen aspektoitumisesta henkilökohtaisiin planeettoihin tai niiden sijoittumisesta syntymäkartalle, pysähtyneen Neptunuksen vaikutuksen alaisuudessa syntyneet saattavat ilmentää erityistä herkkyyttä taiteisiin, henkisyyteen tai humanitäärisiin huolenaiheisiin tai negatiivisemmalta puolelta katsottuna he voivat olla taipuvaisia eskapismiin, itsepetokseen tai messiassyndroomaan.

 • Bhagwan Shree Rajneesh (tunnetaan myös “Oshona”) syntyi 11.12.1931, jolloin Neptunus, Jupiter sekä Merkurius olivat pysähtyneinä.
 • Huonomaineisesta “Jonestown-projektista” tunnettu Jim Jones syntyi 13.5.1931, jolloin sekä Merkurius että Neptunus olivat pysähtyneitä (Neptunuksen ollessa kolmiossa hänen askendenttiinsa).
 • Vain neljä päivää myöhemmin 17.5. syntyi Marhall Applewhite saman Neptunus-pysähdyksen alaisuudessa (joka oli yhä kolmiossa Merkuriukseen, mutta tuolloin myös neliössä Aurinkoon).
 • Elokuvaohjaaja (Kuudes aisti) M. Night Shyamalan syntyi 6.8.1970, jolloin Neptunus oli pysähtyneenä Skorpionissa ja oppositiossa Härässä olevaan Saturnukseen.
 • Laulaja Rod Steward syntyi 10.1.1945, jolloin sekä Neptunus että Jupiter olivat pysähtyneinä (Jupiterin muodostaessa kolmioin hänen Kauris-Aurinkoonsa).
 • Kirjailija J.K. Rowling syntyi 31.7.1965 Skorpionissa olevan Neptunuksen pysähdyksen aikaan.

 

Pysähtynyt Pluto

Riippuen pysähtyneen Pluton aspektoitumisesta henkilökohtaisiin planeettoihin tai niiden sijoittumisesta syntymäkartalle, Pluton vaikutuksen alaisuudessa syntyneet lähestyvät elämää sekä intohimoisesti että tahdonvoimaisesti. Molemmat ovat ominaisuuksia, jotka voivat kohottaa tällaisen henkilön luovuuden sekä henkisten saavutusten kautta korkeuksiin tai pudottaa heidät vihan ja epätoivon syövereihin.

 • Laulaja Neil Young syntyi 12.11.1945 päivää ennen kuin Pluto kääntyi  peräytyväksi. Merkurius oli samanaikaisesti neliössä hänen Aurinkoonsa sekä askendenttiinsa oppositiossa hänen Kuuhunsa ja kolmiossa hänen Merkuriukseen.
 • Youngin kaveri, kanadalainen Skorpioni, Joni Mitchell syntyi 7.11.1943, kun Pluto oli pysähtyneenä ja neliössä hänen Aurinkoonsa sekä Merkuriukseen ja samalla myös sekstiilissä hänen Uranukseensa ja Neptunukseensa. (Jonin ystävä ja kollega, näytelmäkirjailija ja näyttelijä Sam Shepard syntyi kaksi päivää aiemmin 5.11.1943 saman Pluto-pysähdyksen aikaan.)
 • Norjalainen seikkailija, (Kon Tiki –tutkimusrertket) Thor Hayerdahl syntyi 6.10.1914, jolloin sekä Pluto että Jupiter olivat pysähtyneitä.
 • TV:n hittisarjan 24 tähti Kiefer Sutherland syntyi 21.12.1966 täsmälleen Pluton  pysähdyksen aikaan.
 • Visionäärinen taiteilija Alex Grey syntyi 29.11.1953, jolloin Pluto oli pysähtynyt ja samalla muodosti neliön Venukseen ja sekstiilin sekä Neptunukseen että Jupiteriin.
 • Säveltäjä Johann Sebastian Bachin syntyessä 31.3.1685 Pluto oli pysähtynyt ja teki tiukan kolmion Venukseen ja Merkuriukseen ja samalla neliön hänen Aurinkoonsa, askendenttiinsa ja Jupiteriin.
 • Rolling Stonesien omaperäinen muusikko, Bill Wyman syntyi 24.10.1936 kun Pluto oli pysähtynyt ja teki neliön hänen Skorpioni Aurinkoonsa ja kolmion hänen Venukseensa.

 

Pysähdyspisteiden rooli ennustuksissa

 

Jokaisen ennustusastrologiaan suuntautuneen astrologin yksi ongelma on kyetä osoittamaan sekä tulossa olevan tilanteen merkitys että sen ajoittuminen. Mikäli ennustetta lähestytään pääosin transiittien kautta, se tarkoittaa yleensä, että katsotaan päivämääriä, jolloin aspekti on tarkalleen määrätyllä asteella. Siitä käytetään myös nimitystä ‘partile’.

 

Pysähdyskohdat voivat osoittaa ratkaisevaa tekijää näiden tulkintojen tarkkuudessa. Esimerkiksi, oletetaan, että Saturnus on neliössä asiakkaan syntymäkartan Aurinkoon määrätyn vuoden aikana. Efemeridis tai tietokoneohjelman listaus saattavat osoittaa, että kyseinen neliö on täsmällinen kolme kertaa tuon vuoden aikana. Mutta yhtä usein ja harvoin tulet huomaamaan, että kaikkein tärkeimmät tuon aspektin ilmentymät eivät tapahdukaan aspektin ollessa täsmällinen, vaan ennen, sen aikana tai noiden täsmällisten päivämäärien jälkeen. Se johtuu siitä, että Aurinko/Saturnus neliön voi laukaista joku muu toissijainen tekijä kuten pimennys, toisten planeettojen tekemä transiitti tai kuten nyt tässä näemme, pysähdyspisteet.

 

Asiakkaan vuoden ajan esimerkiksi Saturnus on pysähtynyt useita kertoja sen ylittäessä tuon täsmällisen neliökohdan hivuttautuen vähä vähältä joko edelle tai jälkeen jokaisen kerran. Jokainen noista pysähdyshetkistä tulee aktivoimaan Aurinko/Saturnus neliön voimakkaalla tavalla. Loppujen lopuksi, se mikä on ensisilmäyksellä saattanut vaikuttaa ajankohdalta, joka laukaisee tapahtuman, voikin itse asiassa muuttua viideksi tai useammaksi ajankohdaksi (erityisesti, mikäli pysähdyspisteitä on molemmin puolin tuota neliöaluetta). Lyhyesti sanottuna siis pikemminkin kuin katsomalla vain avainjaksoja, jolloin transiitti on täsmällinen, on erittäin tärkeää huomioida pysähdyskohdat, jotka liittyvät tuohon koko ajanjaksoon. Jokainen niistä tarjoaa vihjeitä kyseisen transiitin edustamaan draamaan.

 

Lisään vielä tähän, että pysähdyskohdat voivat olla tärkeitä tilanteissa, joista käytän nimitystä “ennakkoesitys” ja sen vaikutus. Ne antavat meille varhaisen välähdyksen tulevista suuntauksista jo kauan ennen niiden tapahtumista. Kuvaillakseni tätä, pitäytykäämme esimerkissämme, jossa asiakas kokee transitoivan Saturnuksen neliön Aurinkoonsa. Jo paljon ennen kuin tuo aspekti tulee täsmälliseksi, Saturnus on hivuttautunut eteen- ja taaksepäin eläinradan halki, kuten nousu- ja laskuvesi, samalla kulkien kohti täsmällistä “partile”-kohtaa. Jokaisella kerralla, kun se pysähtyy  vaihtaakseen suuntaa, nuo pisteet aktivoivat lähestyvän neliön, ja näin palvelevat varhain “ikkunoina” siihen mitä todennäköisesti tulee tapahtumaan suuremmassa määrin myöhemmin. Meidän Saturnus/Aurinko-asiakasesimerkissämme on mahdollista, että nähdään ongelmien kasvavan töissä. Esimerkiksi esimieheen liittyen tai lisääntyvänä työmääränä. Mikäli näin on, voidaan ajatella, että myöhemmin tuo transiitti liittyy työasioihin – tai mahdollisesti voi jopa viitata vaaraan saada potkut tai tulla lomautetuksi. Tämän tiedon kanssa asiakkaalla on mahdollisuus ryhtyä vaadittaviin varotoimenpiteisiin olemalla huolellisempi työssään tai jopa laatia varautumissuunnitelmia vaihtoehtoisia työllistymismahdollisuuksia varten

Alaviitteet:

 1. Kiitokseni edesmenneelle Goswani Kriyanandalle ehdotuksesta käyttää “polttava rauta” analogiaa pysähdyskohdista puhuttaessa.
 2. Mikäli haluat opiskella planetaarisia pysähdyksiä kartoilla, mutta sinulla ei ole kovakantista efemeridistä käsilläsi, voit löytää hyviä sellaisia verkosta ilmaiseksi. Henkilökohtaisia suosikkejani ovat ne, joissa käytetää värikoodeja peräytymisjaksojen merkkinä, jolloin ne ovat näkyvämmin esillä (kuten esimerkiksi Michael R. Meyerin hyödyllisellä sivustolla oleva. khaldea.com/ephemcenter.shtml
 3. Opiskellessasi pysähdyskohtia jollain kartalla, on myös tärkeää huomata onko kyseessä kenties askendentin, Auringon tai Kuun hallitsijaplaneetta, koska se tekee vaikutuksen vieläkin merkittävämmäksi. Siitä syystä jokainen huone, jota pysähtynyt planeetta hallitsee, tulee nousemaan tärkeämmäksi kyseisen henkilön elämässä. On toki tärkeää katsoa, onko pysähtynyt planeetta peräytyvä vai eteenpäin kulkeva, koska se värittää ilmaisua toisella tavalla.
 4. Kuuluisuutensa lisäksi suorasanaisena uskonnollisena ja poliittisena hahmona, Louis Farrakahn on kotoisin epätavallisen monipuolisesta taustasta, joka peilaa Jupiter/Neptunus –yhtymää kolmiossa Aurinkoon hänen syntymäkartallaan. Lapsena hän oli taiturillinen viulisti ja oli soittanut Bostonin Civic Symphony –orkesterin kanssa jo 13-vuotiaana. Vuonna 1946 hän oli ensimmäisiä mustia esiintyjiä (ja voitti palkinnonkin) Ted Mack Original Amateur Hour –radio- ja televisio-ohjelmassa. 1950-luvulla hän aloitti ammatillisen musiikkiuransa levyttämällä monia calypso-albumeja nimeltään “The Charmer”. Yksi hänen lauluistaan pysyi top 100 listalla viiden vuoden ajan yhtäjaksoisesti.
 5. Myös J.S. Bachin sävellykset ovat epäilemättä eräitä mitä Plutonisimpia teoksia klassisen musiikin aikakirjoissa – esimerkiksi Tokkaata ja Fuuga D-mollissa. Jos kuuntelet mitä tahansa hänen klassista musiikkiaan, huomaat kuinka sen laskevat bassolinjat herättävät psyyken syyvyksiä lähes samalla tavalla kuin Oopperan Kummituksen musiikki, mutta samalla se antaa vihjeitä mitä korkeimmista henkisistä impulsseista.
 6. Bill Wyman on ihastuttava esimerkki Pluton vaikutuksesta monella tavalla. Sen lisäksi, että hän ilmentää mahtavia bassolinjoja Rolling Stonesien monissa suurimmissa hiteissä, Wyman on toiminut myös amatööriarkeologina ja jopa suunnitellut ja markkinoinut “Bill Wyman on suunnitellut metalli-ilmaisimen (“Bill Wyman signature metal detector”), jota on käytetty etsittäessä ikivanhoja reliikkejä Englannin maaseudulta. Wyman herätti myös huomiota yksityisillä makuuhuonetempauksillaan, jotka todistivat hänen suhteistaan lähes tuhanteen naiseen uransa aikana.

Ray Grasse:

Ray Grasse on The Mountain Astrologer-lehden avustava toimittaja. Tämä artikkeli on lainattu hänen uusimmasta kirjastaan Under A Sacred Sky (Wessex, 2015). Hänen verkkosivunsa: www.raygrasse.com

© Ray Grasse, 2015

Image sources:
Ephemeris extract provided by Ray Grasse
Branding iron: pixabay.com, CC0 Public Domain
Nikola Tesla: Napoleon Sarony [Public domain], via Wikimedia Commons
Magnifying glass: pixabay.com, CC0 Public Domain

 

No Comments

Post A Comment