Pålitlig Astrolog?

För några dagar sen fick jag ett mail angående förnyandet av mitt medlemskap i APAI, då kom jag att tänka på denna artikel jag översatte för några år sedan… Det kan vara svårt att veta vad astrologen har för utbildning. Medlemskap i APAI är ett sätt att veta mer om astrologens utbildning. 

En Intervju med: Sharon Knight nov 2018

Ett sammandrag av en intervju med författarinnan i Turkiet där värdet av hur en astrologisk representativ organisation har främjat dess utveckling diskuterades. D

Först Publicerad i The Astrological Journal Nov/Dec 2018 och editerad av Victor Olliver

Översatt med författarinnans lov av Anne Sundell

 

Tidigare i år hade jag förmånen att bli inbjuden att föreläsa i den kända AstroArt skolan i Istanbul, Turkiet men sin välkända rektor Öner Döser. Det var under detta besök jag gav honom en video innehållande tankar om hur man kan bibehålla och utveckla astrologins standard – och i denna artikel har jag sammanfattat många av de aktuella punkterna. För att ta del av Youtube videon, vänligen se i slutet av artikeln.

Jag verkar just nu som ordförande för organisationen APAI (the Association of Professional Astrologers International). I en tidigare version av denna organisation (APA), diskuterades år 1987 en ide av en grupp upplysta astrologer. Alla var beredda att sätta sina personliga olikheter åt sidan, för att tillsammans bilda ett erkänt samfund där kommande astrologer skulle kunna hitta sin respektive utbildning. Också medlemmarna i samhället skulle med hjälp av detta samfund kunna nå kvalificerade astrologer och också vara säkra på att dessa hade genomgått den bedömning och de behövliga prov och examina som behövs för detta yrke.

Då (1987) fanns endast en handfull astrologiska utbildningar, en av dem var Faculty of Astrological Studies, (Fakulteten för Astrologiska Studier) i London, vilken idag är den äldsta skolan i den engelsktalande världen, med sina 70 år på nacken. Denna skolas alumner understöder idag många astrologer i hög ställning.

Men tillbaka till APAI, och min intervju med Öner Döser. Följande text är ett samandrag vad som togs upp. I januari 1987, på ett konsulterande möte med Fakulteten för Astrologiska Studier, föddes alltså ide´n om en professionell plattform för omfattandet av astrologiskolor.

Den 25 april 1989, blev namnet (APAI) föreslaget kl 8.47 i London. Det första mötet hölls den 3.2.1990 kl 11.02 med Mike Harding som ordförande. APA(I) grundades som ett element för professionalism, liknande det som redan då åtnjöts av psykoterapeuter, homeopater mfl. Vid denna tid i United Kingdom och Europa, förekom en strömning frin vissa sektorer att förbjuda ”vissa perifera aktiviteter” från att erbjuda sina tjänster. Detta gick också hand i hand med vår plan, att erbjuda ett tryggt ställe för praktiserande astrologer att mötas och diskutera med kolleger angående de frågor som uppstod hos dessa professionella som jobbade i ett minoritetsyrke.

Vårt andra mål var att representera professionella astrologers intressen, de som hade utexaminerats från en ansedd astrologisk utbildning, och på detta sätt skydda dessas goda namn och den professionella astrologins goda namn, i media och i samhället.

Från början var medlemskapet begränsat till de som hade ett Diplom från någon av de sex skolor som blivit godkända av APAE, (the Advisory Panel on Astrological Education) med tillägget ”äldre klausulen” som betydde att de redan långt erkända och erfarna astrologer som uppvisat sin kompetens kunde ansöka om medlemskap. Dessa måste dock demonstrera att de under en lång tid hade arbetat som professionella på fältet samt lämna in ett längre arbeta angående sin profession. Det krävdes även tre olika styrelsemedlemmars godkännande för att medlemskapet skulle träda i kraft.

Denna klausul infogades med syftet att respektera de astrologer som inte tidigare haft möjlighet att utbilda sig i någon av dessa skolor. Klausulen blev sedermera borttagen, ca 10 år efter organisationens grundande när tiderna hade förändrats. Både försäkringar som allmän ansvarsförsäkring introducerades, till för medlemmarna överkomliga summor och ett nyhetsbrev varannan månad tillkom, detta för att medverka till medlemmarnas interaktion med varandra. Man bör komma ihåg att detta var tiden före internet! Papperskopior på medlemslistor producerades och infördes i bibliotek samt på andra platser för allmänheten. Sist men inte minst utan tvärtom, det viktigaste nämligen etikkoden infördes, vilken var undertecknad av samtliga styrelsemedlemmar.

I alla yrkesgrupper finns det vissa gemensamma och delade värderingar och koder som trots att de inte behöver vara helt identiska, ändå följer samma mål. För att bibehålla både personliga och professionella standard som inte på något sätt skadar (i vårt fall astrologins) rykte. Den etiska koden representerar utgångsläget för alla nya skolor vilket försäkrar att eleverna är medvetna om sitt ansvar och verkar på ett professionellt sätt. Till dessa hör att respektera sina klienter, att värna om klientens rättigheter och värdighet, att försäkra sej om att klienten är medveten om de metoder som används, att ta betalt innan en konsultation, och att inte ge astrologiska råd i medicinska eller rätts- eller finansiella frågor, ifall den praktiserande inte är kvalificerad för detta. Alltsedan det tidiga 2000-talet, och sedemera genom internet, har organisationen blivit kontaktad av många skolor runtom världen, som alla gärna söker APAIs godkännande för sina utbildningar.

I Oktober 2003 blev det så till slut bestämt att tillföra Internationell till vårt namn. Som ett resultat av detta godkändes nivå 4 utexaminerade från NCGR (National Council for Geocosmic Research) skolan i Amerika och därefter ansökte även andra utbildningar världen över vårt godkännande. Vi behövde under denna tid gå igenom och ytterligare planera vårt utvärderingsprogram för att detta skulle motsvara och fungera genomgående i både utbildningarna och för medlemmar som sökte en formell astrologisk utbildning. Våra utvärderingsmått finns att läsa under ”Study Astrology” (under Astrology) i menyn på vår websida: https://professionalastrologers.co.uk.

Öner Dösers skola som antagligen är den största skolan i Europa för tillfället (för sin egen skolbyggnad och sina undervisningsrum) var en av de som fullföljde våra kriterier, och snart därefter förenadesTurkiska målmedvetna och professionella utexamineradeastrologer sig till vår medlemskapsskara. Under vårt samtal i July kom frågor kring allt möjligt som Tarot, cafeer, teblad och korten att nämnas.

Inte så många professionella astrologer vill längre förknippas med soltecken astrologin som syns i media, fastän den för många långt representerar astrologins ”ansikte” utåt. Till skillnad från för trettio år sedan, är många av dagens astrologer välorienterade och vill ge astrologin ett professionellt uttryck. (Soltecken astrologins historia finns väl dokumenterad i många böcker, bl.a. i Dr. Nick Campions. Öners intevju med mej var även rätt vidsträckt, och vi avhandlade även ämnet utbildning, och hur viktigt det är att i dessa rätt så stridslystna tider kunna höra till en professionell enhet.

Idag finns det en hel del professionella astrologiska organisationer eller föreningar världen över. Dessa har haft sitt fäste i astrologers önskan om en mer professionell sida av yrket. APAI är den enda professionella enhet som inte dömer individen. Den bedömer utbildningens kvalitet, utveckling och etik, vid varje skola. APAI fokuserar på kvaliteten i alla former av professionella astrologiska studier, vilket är vår huvudsakliga uppgift. APAIs ledning, vars medlemmar har olika skolors utbildningar, evaluerar oberoende av varandra och i grupp, vilka utbildningar eller kurser som kan anses lämpliga för ett medlemskap. För att en skola skall kunna accepteras, är det första steget att den etiska koden visas. Endast accepterade medlemmar av APAI får titulera sej MAPAI, och detta är ett för professionen erkänt ”kvalitetsmärke”. När en medlem kontinuerligt hört till organizationen i tio eller fler år, är det för denne möjligt att ansöka om samhörighet (Fellowship) och får efter godkännande titulera sej FAPAI.

Märkväl betyder detta inte nödvändigtvis att personen är en pålitlig astrolog. APAI har vid upprepade tillfällen uppmärksammats på personer som utgett sej för att vara MAPAI. Vid vidare utredningar har framkommit att dessa inte existerar, eller att websidan där detta uppgetts är falsk eller inte erkänd av organisationen. Sorgligt nog finns det inte mycket vi kan göra i sådana situationer. Hursomhelst står vi enade i kampen mot dessa charlanter. Det ökande behoven och kraven som ställs på oss från samhället idag, gör att de medlemmar som i tiderna grundade vår organisation gjorde oss en stor tjänst iom att de var före sin tid. De förutsåg behovet av en organisation som både gynnar oss och våra klienter.

APAI: http://astrologicalassociation.com.

 

Lämna en kommentar