Venus Retrograd 19.12.2021 – 29.1.2022

Planeten Venus förknippas astrologiskt ganska ofta med skönhet och kärlek men denna gudinna har ett mycket mer komplext förflutet. Mytologin om Venus låter oss förstå att här finns djupare värden än de som enbart kan ses med ögat. För tre år sedan, publicerade jag en  artikel angående den då pågående retrograda perioden i OPAs Career Astrologer engelska tidning, vilken du gratis kan läsa här: https://www.opaastrology.org/septequinox2018opa.pdf

Denna himlens drottning har redan tusentals år funnits i olika myter och figurerat i den Sumeriska kulturen som krigsgudinnan Ishatar och i den Mesopotamiska kulturen som Inanna, detta lpngt före hon blev myntad av grekerna och tog den form vi idag känner henne som. I den astrologiska kartan symboliserar Venus våra värderingar och den feminina principen. För att förstå en planets djupare astrologiska symboliska betydelse,  är det därför lönt att bekanta sej mer med den mytologiska bakgrunden.

Varför är Venus astrologiskt viktig just nu? Därför att vi från och med den 17.11. har trätt in i en period som man kallar för Venus skuggfas, som alltå är en förberedande fas inför den retrograda perioden som infaller mellan 19.12. 2021-29.1.2022. Venus gick in i skuggfasen den 17.11. och detta betyder att planeten då i zodiaken trätt över de grader den sedan kommer att backa i under sin retrograd.

Eftersom astrologers sätt att se på himlen inte destomer har förändrats sedan de tre vise männens tid, utgår vi ifrån det som vi från jorden sett er och upplever. Astrologer tror inte att planeterna rör sej bakåt på himlen, men vid vissa tidpunkter intäffar en opisk illusion vilket får det att verkar som en planet skulle sakta ner. Dessa perioder benämner vi som planeters retrograda och de har även olika faser. Dethär är alltså inte något som astronomiskt sker. Som det mesta i astrologin är det inte heller något nytt. Dessa perioder iakttogs redan av urbefolkningar som Aztekerna och Maya folken för tusentals år sedan. De förknippade dessa retrograda perioder med ett annorlunda typ av händelseförlopp än då planeten såg ut att röra sej framåt. Inom astrologin betecknar vi en planet som befunnit sej i en retrograd fas med ett R. Detta kan du undersöka i din egen födelsekarta där eventuella retrograda planeter finns utmärkta.

 

 

Det är inte möjligt att förutspå framtiden med astrologi, men vi kan röra oss bakåt i tiden och undersöka de händelser som varit aktuella under tidigare retrograda perioder. På detta sätt undersöker astrologer tidens kvalitet via olika planetrörelser. Vad som både är fascinerande och en verklig utmaning är att vi inte heller har möjligheten att undersöka en helt likadan astrologisk situation flera ggr, eftersom den inte på samma sätt upprepar sej. Om man får tro på matematiken går den ca 25000 år mellan varven för att få fram en exakt likadan astrologisk karta. På detta sätt har vi alltid nya och för oss även ”okända” astrologiska kombinationer att utforska.

För att förstå denna nuvarande Venus period bättre, kan det vara orsak att titta tillbaka på de senaste retrograda perioderna i samma zodianska tecken. Venus retrograda cykel i samma tecken är ca 8 år lång, vilket betyder att dess senaste besök i Stenbocken inträffade mellan datumen 22.12.2013 – 1.2. 2014. Så om man kommer ihåg vilka teman som då var på tapeten kan dessa ge hintar om vad som komma skall denna gång. En planets retrograda faser förknippas ofta med en möjlighet att förkovra sej i planetens teman i sitt eget liv, och en del astrologer tänker att en sådan period kan bidra till djupare introspektion gällande dessa aktuella teman. Vnu i har alltså möjlighet att lära oss något nytt gällande Venus under denna period.  Eftersom astrologin inte är ett stillastående konstaterande utan en pågående utvecklingsprocess, erbjuds vi nya möjligheter att ”specialisera” oss på vår egen och andras kartor. Och på vilket sätt kan vi lära oss om inte genom våra tidigare erfarenheter?

 

Venus bildar under sin 8-åriga cykel denna figur, vilken ibland kallas för Venus ros.

I mytologin var Venus en speciell gudinna, och hens subtila makt framkommer i olika historier som t.ex. den om det trojanska kriget. I denna historia fick prins Paris olika erbjudanden i form av mutor och Venus Afrodites löfte om att få den vackraste kvinnan i världen vann såklart. På basen av detta skall då det Trojanska kriget fått sin början… En intressant mytologisk vändning är även att Venus porträtterats som en krigsgudinna bärande svärd, och detta kan kanske ha något att göra med de sydamerikanska urbefolkningarnas tolkning av hens retrograda period, som en total energimässig förvandling, där den retrograda perioden betydde att hen förändrades från kvinna till man och sedan till kvinna igen. Vid den retrograda periodens slut hade hon då på detta sätt offrat sin maskulinitet för den feminina.  Venus retrograda perioder har därför kommit att förknippats med en viss androgynitet och förvandling av de mer traditionella kvinnliga värderingarna. Denna period gör oss kanske därför mer uppmärksamma på vilka värderingar vi låter oss styras av i våra förhållanden och i förhållandet till oss själva.

 

 

 

Som jag tidigare nämnde har vi aldrig två exakt likadana astrologiska situationer på himlen. Därför inte heller under denna retrograd. Venus gör samarbeten med övriga planeter och ett av de viktigare datumen för ett sådant samarbete denna gång blir faktiskt på julafton 24.12.2021. Då sammanfaller Venus bana med planeten Pluto, den minsta och inom astrologin sedd som starkaste förändraren. Denna aspekt kan bidra till att vi upplever mer svartvita och starkare känslor rörande Venus teman som i våra relationer och i förhållande till hur vi handhar resurser och makt i vårt liv. Denna kombination kan även vara del av en transformationsproicess i hur vi upplever våra värderingar och hur de fungerar i vårt liv. Eftersom dessa planeter träffas i Stenbockens tecken, som astrologiskt förknippas med en stark målmedvetenhet, realism och långtgående planer kan vi använda denna energi för att bättre staka ut vad vi framåt vill åstadkomma. Planeters retrograda perioder ses i allmänhet som bra tidpunkter att gå till baka, och ”göra om” eller färdigställa ett redan påbörjat projekt. Stenbocken jobbar enträget med att bestiga berget, och Pluto hjälper oss fokusera och gör oss även medvetna om det vi inte tidigare sett. Vad finns egentligen under ytan? Gradantalet för denna position blir 25 grader i Stenbockens tecken så det kan vara skäl att kolla upp var detta befinner sej i din personliga karta. Huspositionen kan även berätta något om i vilket område i livet denna intensitet infinner sej.

Rent procentuellt är Venus den minst förekommande retrograda planeten och den gör en retrograd period i olika tecken med cirka 18 månaders mellanrum. Ca 7 procent av befolkningen har denna planet retrograd i sitt födelsehoroskop. Perioden ligger på 40-43 dagar per gång. Symboliskt har denna 40-dagars period även förknippats med historien om Jesus tid i öknen, de 40 dagar då han på olika sätt blev hårt testad. Eftersom Venus också symboliserar livets njutningar och hur vi förhåller oss till dessa kan det även bli en tid då vi för ta oss en djupare fundering på vad som verkligen är viktigt för oss på detta plan. Var drar vi gränsen och var låter vi oss själva njuta fullt ut?

Venus är planeten med många ansikten, och redan i berättelsen om hens födelse från vågornas skum, som en blandning mellan himmelen och vattnet, fick hen sällskap av Eros och Himeros. Kärleken och lusten. Vidare förknippas Venus med gudinnan Urania och med Pandemos, symboliserande den ”andliga” och den ”fysiska” delen av kärleken. Vilken story! Inte konstigt att så många konstnärer har velat uttrycka denna födelsehstoria. Mest känd är kanske ändå Sandra Botticellis Venus från år 1486.

 

Venus av Sandro Botticelli

Inom karma-astrologin ses Venus retrograd som en indikation på relationer som sträcker sej över livstider. Därför tänker man att dess retrograda period är en tid då sådana relationer för förut kan återupptas. Hursomhelst ses denna period inte som den bästa för att starta upp nya förhållanden. Det kan vara svårare att se personer för vem de egentligen är då känslorna är starka. För att läsa mer om retrograda planeters karmiska betydelse rekommenderar jag astrolog Erin Sullivans bok i ämnet som finns listad i källhänvisningen.

En riktigt intressant kommade retrograd period!

 

Källor:

Sullivan Erin, Retrograde Planets Traversing the Inner Landscapes (Weiser Books; 2nd Revised ed. edition 2006)

Sundell Anne, Vile´n Johanna, Wiik Liisa, Karma-astrologian avaimet (Basam Books 2021)

Sundell Anne, A glimpse of Karmic Astrology as practiced in Europe (The Career Astrologer vol. 28 2019)

Sundell Anne, Transits of the Season (The Career Astrologer Magazine OPA 2021)

Sundell Anne, When Beauty is more than skin deep- a Note on Venus Retrograde in Scorpio (The Career Astrologer vol. 27 2018)

Michelsen Neil F, Pottenger Rique, The American Ephemeris of the 21st Century (Starcraft Publishing)

Lämna en kommentar