Mitä astrologia on

ASTROLOGIA

Käännös Liisa Wiik

Ammatillisen astrologian organisaatio OPA (The Organization for Professional Astrology) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa tukea ja antaa ohjeita astrologian opiskelijoille ja harjoittajille. Tässä dokumentissa käsittelemme eräitä astrologiaan liittyviä harhakäsityksiä ja totuuksia.

Useimmissa kulttuureissa ympäri maailmaa ihmisten elämänrytmi ja kalenterit ovat perustuneet Auringon ja Kuun kiertoon, mikä on jo todistus siitä, että vuodenaikamme ja elämän syklimme maan päällä liittyvät aurinkokuntaan.

Astrologia analysoi tätä maan ja taivaan välistä yhteyttä, ei ainoastaan suhteessa Aurinkoon ja Kuuhun vaan myös kaikkiin muihinkin planeettoihin aurinkokunnassamme ja sen ulkopuolella. Tähtitiede ja astrologia kuuluivat erottamattomasti yhteen vuosisatoja ja niitä käytettiin rinnakkain. Länsimainen astrologia sai alkunsa Mesopotamiasta, josta se ensin levisi hellenistiseen maailmaan ja sitten kaikkialle Eurooppaan ja Lähi-itään. (i)

Astrologia on kuulunut olennaisena osana moniin tieteenaloihin. Jopa lääketieteen isä Hippokrates totesi astrologian arvon lausuessaan 4. vuosisadalta eaa. seuraavaa: ”Lääkärillä, joka ei tunne astrologiaa, ei ole oikeutta kutsua itseään lääkäriksi.” Kaukoputken kehittäjän ja heliosentrisen maailmankuvan edistäjän Galileo Galilein kerrotaan piirtäneen oman astrologisen karttansa 1500 -luvulla. (ii) (iii) On myös hyvin dokumentoitua, vaikka jotkut sen kieltävätkin, että mm. Johannes Kepler, Isaac Newton ja monet muut tieteen suuret mielet käyttivät astrologiaa säännöllisesti. Lähihistoriasta löytyy esimerkiksi analyyttisen psykologian perustaja Carl Jung, joka viittasi astrologiaan antiikin tieteenä ja käytti sitä omassa työssään. (iv)

Muinaisista ajoista tähän päivään astrologit ovat auttaneet kaikenlaisia ihmisiä eri yhteiskuntaluokissa kuninkaallisista maallikoihin etsien parempaa ymmärrystä. Astrologia alana kasvaa jatkuvasti, koska sen tarkkuus ja luotettavuus päihittävät tukahduttamisyritykset.

 

 

Miksi sitten astrologiaa kohtaan on nykyisin niin paljon väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja?

Vaikka astrologiaa opetettiin aikoinaan yliopistoissa, nykyään sekä monien uskontokuntien seuraajat että tiedemiehet yrittävät jatkuvasti vähätellä sitä. Esimerkiksi, yksi yleinen harhaväite astrologiaa vastaan ​​perustuu usein niin sanottuun päiväntasausten prekessio-ilmiöön, joka viittaa siihen, että maan pyörimisakselin suunnan liike ja sitä kautta piväntasausten siirtyminen johtaa eläinradan merkkien jatkuvaan muutokseen (aste 72 vuodessa) suhteessa auringon liikkeeseen. Kriitikot väittävät, että astrologia ei voi toimia, koska aurinko (ja planeetat) eivät sijaitse siinä missä astrologit väittävät niiden olevan. Tiedemiehet eivät ehkä tiedä tai jättävät huomiotta, että koulutetut astrologit ovat hyvin tietoisia prekessiosta ja tekevätkin eron eläinradan merkkien, eli horoskooppimerkkien ja samoin nimettyjen tähtikuvioiden välillä. Kaikista järkevistä selityksistä huolimatta tiedemiehet näyttävät nykyään olevan ideologisesti puolueellisia ja ennakkoluuloisia astrologiaa vastaan, eivätkä jätä tilaa oikeasti perustelluille väitteille tai laajemmalle ymmärrykselle.

Toinen yleinen harha astrologiaa vastaan ​​perustuu laajassa mediassa suosittujen horoskooppien vastustukseen. Nämä kun tekevät yleisiä ennusteita ja psykologista profilointia aurinkomerkkien perusteella, ja kuvaavat sitä mitä voi tapahtua 1/12 osalle väestöstä tiettynä päivänä tai ajanjaksona.

Hyvin koulutetut astrologian harjoittajat pitävät tällaisia ”iltapäivälehti”horoskooppeja suurelta osin viihdemuotona tai yksinkertaistettuna sisältönä, samoin kuin niiden yleisiä neuvoja mistä tahansa aiheesta, olipa kyseessä sitten parisuhdeasiat tai talous.

Sen sijaan ammattimainen astrologinen analyysi perustuu yksityiskohtiin ja antaa jokaiselle yksilölle erityistä henkilökohtaista tietoa heidän tarkan syntymäaikansa ja -paikan mukaan. Astrologinen kartta kuvaa planeettojen tarkkaa sijaintia tiettynä hetkenä, eikä se sellaisenaan koskaan toistu.

Kannattaa tutustua myös Robert Curreyn artikkeliin, jossa esitellään epätieteellisiä menetelmiä, joilla tiedemiehet ovat yrittäneet horjuttaa uskoa astrologiaan.

https://www.opaastrology.org/publications/blog/kaksitoista-loogista-virhettae-jotka-jokaisen-astrologin-pitaeisi-tietaeae-ja-tunnistaa-vastavaeitteet-astrologiaa-kohtaan

 

Niille, jotka näkevät astrologian negatiivisesti, kehotan teitä kysymään itseltänne:

– Oletko opiskellut astrologiaa ja tiedätkö siitä tarpeeksi, jotta voisit kyseenalaista sen?

– Ovatko ennakkoluulosi peräisin tiedeyhteisöltä vai oletko itse päätynyt niihin henkilökohtaisten kokemusten ja astrologisen tietämyksen perusteella?

Monet astrologiaa käyttävät ihmiset ymmärtävät, että astrologia on positiivinen työkalu meidän elämässämme. Ja kuten mitä tahansa muutakin tietoa tai tietokokonaisuutta, sitä voidaan käyttää väärin. Kannattaa myös tutustua luotettavampiin ja hyvin koottuihin lähteisiin sekä astrologisiin koulukuntiin, jotta oman mielipiteen tai päätöksen tästä asiasta pystyy paremmin muodostamaan.

 

ASTROLOGY NEWS SERVICE

https://astrologynewsservice.com/

 

Correlation journal

https://correlationjournal.com/

 

The Organization for Professional Astrology (OPA) publications

https://www.opaastrology.org/publications/career-astrologer

 

How Sceptics distort the Truth about Astrology

https://www.youtube.com/watch?v=P_um0mYYSZU&t=1s

 

i Nicholas Campion: The History of Western Astrology Vol I&II

ii https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0021828618793218?journalCode=jhaa

iii http://www.skyscript.co.uk/galast.html

iv https://jungiancenter.org/jung-on-astrology

 

Opi lisää astrologiasta: https://www.opaastrology.org/publications/blog/finnish

 

Suomessa toimi keskiajalla maailmankuuluisa astrologi: https://staditarina.blogspot.com/2007/09/sigfrid-aronus-forsius.html