Kiron

Chiron, Kheiron, Kiron, Cheiron rakkaalla lapsella on monta nimeä ja löytää monta eri tapaa kutsua tätä mytologista hahmoa. Kuitenkin Kiron on yksi ehkä väärinymmärretyistä taivaankappaleista astrologisella kartalla, ja se ei sinänsä ole outo asia, kun olemme tekemisessä aika monimutkaisen tekijän kanssa. Kiron kuului mytologiassa kentaureihin, mutta hän ei kuitenkaan käyttäytynyt niin kuin muut puolihevoset. Hän erottui myös joukosta olemalla ensimmäinen Kentaurien rodusta. Suhde astrologiseen Jousimiehen merkkiin ja Jupiteriin on selvät ihan jo siitä, että hän oli Jupiterin vanhempi velipuoli ja yksi niistä lapsista, jotka jäivät henkiin Saturnuksen himosta aina syödä lapsiaan. Jotkut yhdistävät hänet myös Kentaurien tähtiryhmään. Näillä veljillä oli kuitenkin eri äidit ja myös ihan eri elämäntyylit ja tavat. Kiron oli vaatimaton ja rahallinen missä Jupiter halusi näyttää ja säilyttää arvonsa ylijumalana, joskus millä hinnalla tahansa.

Meidän Karma-astrologian avaimet kirjassa (Basam Books 2021) kuivailemme Kironin ja Jupiterin eron näin: ”Sanotaan, että luola jaettiin heidän välillään niin, että Jupiter sai päivänvalon puolen ja Khiron yön. Khiron oli joka tapauksessa ensimmäinen kentauri ja sai siksi tiettyä kunnioitusta ja häntä pidettiin kentaurien johtajana. Hänen inhimillinen puolensa tuli enemmän näkyviin kuin muiden eläimellisempien kentaurien, ja häntä kutsuttiinkin viisaimmaksi taivaan alla. Ja toisin kuin muut kentaurit, Khiron oli myös kuolematon. Hänen eläin- ja ihmispuoltensa välillä oli täydellinen tasapaino, ja hänellä oli erityisiä vaistonvaraisia ja älyllisiä lahjoja.”

Kiron edustaa astrologiassa meidän muinaista kokonaisvaltaista tietoa ja viisautta, mikä meillä kaikissa on. Kiron liitetään parantamiseen ja hän opetteli aikoinaan tunnettuja oppilaita (mm Asklepius, Aeneas, Ajax, Herakles) luonnon parantamiskeinoissa. Mutta Kironin opetuksiin kuului myös toisenlaiset taidot, koska hänelle oli tärkeää, että ihmisen tulisi olla ”kokonainen” tietäjä. Näihin aiheisiin kuului siksi myös musiikki, astrologia, kirurgia, parantavat luonnontuotteet, metsästys, ratsastus ja sodan taidot.

Opettajan henkilökohtaisesta elämästä ei ole kerrottu kovin paljon, hänellä oli vaimo ja myös tytär, josta tuli ns. profetissa ja hänen nimensä tarkoitti myös ”Hehkuvaa”.

Pelkästään eläytymällä täysillä toisen tuskaan pystymme syventämään ymmärrystämme siitä, ja sitten sen kautta myös parantamaan omat haavamme. Tämä voidaan nähdä yhtenä Kironin läksyistä elämässämme. Siinä missä hän on kartalla, hän voi edustaa aluetta missä ymmärrämme kipua ja sen parantamista. Kiron löydettin 1977 ja niin kuin muut myöhemmin löydetyt planeetat, sen löytymisaika on osoittanut tärkeäksi ajatellen mitä teemoja se pitää sisällään. Tähän aikaan liitetään esimerkiksi kokonaisen holistisen hoidon tärkeyden nousu ja erilaisten hoitomuotojen yhdistäminen perinteiseen.  Kironin asema astrologisesti sisäplaneettojen (Venus, Mars Merkurius) ja ulkoplaneettojen (Saturnus, Neptunus ja Pluton) välillä on kutsuttu Kironin sillaksi, että se symbolisesti yhdistäisi henkilökohtaisten ja kollektiivisten planeettojen viisauden toisiinsa. Täten voidaan ajatella, että planeetta valmistaa ihmisiä kohtaamaan universaalimmat viisaudet ja miten niitä yhdistetään konkreettisiin menetelmiin. Saturnuksen tiukkojen raamien ja Uranuksen vallankumouksen ja uudistamistahdon välillä tämä pieni planeetta saa paljon isomman merkityksen. Siten hän opettaa meille, mitä on jo olemassa ja valmistelee meitä siihen, mitä on tulossa.

Kiron sana tarkoittaa käsien taitavuutta, ajattelen sen parantamismielessä ja siihen liittyy nykyiset sanat Kiropraktikko ja Kirurgi. Astrologi Richard Nollenin kirjassa Chiron, hän tekee syväsukellukseen tämän pikkuplaneetan tarinaan ja mahdolliseen roolin merkeissä ja kartalla. Samoin Melanie Reinhart tekee kirjassaan Chiron and the Healing Journey. Näiden kirjojen avulla pääse syvemmin Kironin taustaan ja mytologiaan, samalla kun siinä avataan sen merkitykset eläinradalla ja huoneissa. Haluaisin vielä lyhyesti täällä käydä läpi Kironin yhteyden henkilökohtaisiin planeettoihin kartalla.

Yleisesti voi sanoa, että voimakas Kiron kartalla voi lisätä viisaus ja kokonaisvaltainen näkemys juuri parantamiseen ja opettamisen suhteen. Tähän voi myös liittyä halua haastaa liian vanhat tai rajoittuneet näkemykset näistä teemoista. Kironin yhteys henkilökohtaisiin planeettoihin voimistaa sen tärkeyden elämässään ja siksi voi olla mielenkiitoista tarkistaa näitä kartalta. Kironin aspektit henkilökohtaisiin planeettoihin voivat edustaa ne portit tai kanavat, minkä kautta voimme tuoda tätä ikivanhaa viisautta esiin oman elämämme kautta.

 

Kiron-Aurinko 

Voi kertoa siitä, että identiteetti yhdistyy parantamisen ja opettamisen kanssa. Joskus jompikumpi vanhemmista on voinut olla parantamis/opettamis alalla, tai on itse joutunut edustamaan tätä roolia. Luonnolliset parantamiskyvyt voivat olla läsnä, mutta myös herkkyyttä tai arkuutta niiden ilmenemisen suhteen.

 

Kiron-Kuu

Voi olla tunne-elämän parantamisen kanssa tekemisissä. Henkiset tai opettamisteeman olleet läsnä jo edellisissä elämissä ja kytkennät näihin tapahtumiin voi olla vahvat. Tämä voi ilmetä intensiivisenä tunteena elämästä ja herkkyydestä tässä elämässä. Mahdolliset haavat tunne-elämässä  kannattaa työstää, että pystyy auttamaan muita.

 

Kiron-Merkurius

Voi liittyä siihen, että ihminen haluaa kommunikoida ja sanallisesti välittää parantamisen taidot ja tiedot tässä elämässä. ”parantavat sanat” Tämä voi ilmetä esim terveysasioihin liittyen, hyvin kehitetty havainnointikyky.

 

Kiron-Venus

Oman arvomaailman ja rakkauden toteuttaminen voi tapahtua henkisellä tasolla. Kokemukset täällä alueella voi viedä eteenpäin henkisellä polulla. Henkiset arvot voivat tässä elämässä näyttäytyä tärkeämmäksi kuin maalliset. Vastaanottavaisuuden teema voi olla tärkeä.

 

Kiron-Mars

Tämä voi tavallaan kertoa taistelijaluonteesta tai henkilöstä, jolla on tässä elämässä valinnan mahdollisuuksia miten haluaa ilmaista Kiron energiaa. Rohkeana edelläkävijänä tai omien etujensa ajajana? Tämä voi lisätä energisyyttä ja toiminnantarvetta ja hän voi saavuttaa paljon, kun saa haltuunsa henkistä voimaa.

Kentauri kuva Nessus

Kironin kuolema oli myös omalla tavallaan väärinkäsitys. Taas kerran, Kentaurit olivat juhlineet ja häirinneet juhlaväkeä (ahdistelleet naisia) niin paljon, että heidät oli potkittu pihalle. Kiron oli ainut, joka jäi. Myrkkynuoli, joka hänen osui, ei ollut tarkoitettu hänelle. Mutta Kiron oli mytologiassa kuolematon. Kun häneen osui myrkkynuoli, hän ei siihenkään kuollut vaan jäi vaan kitumaan tuskasta. Jupiter päätti päästää hänet kivuista, minkä parantumattoman haavan tehnyt nuoli aiheutti. Silloin hän palautti Kironin taivaaseen eli muodosti hänestä tähtikuvion, minkä löydämme tänään 27 astetta Jousimiehen merkistä. Siihen tarina tästä parantajasta ikuistettiin meille ikiajoiksi.

 

Lähteet:

Nolle Richard, Chiron (AFA 1983)

Sundell, Vile´n, Wiik: Karma-astrologian avaimet (Basam Books 2021)

Urmas Maija, Muistiinpanot

Reinhart Melanie, Chiron and the Healing Journey (Starwalker Press 2009)

 

Kommentoi