Venuksen perääntyminen 19.11.2021 – 29.1.2022

Venus yhdistetään astrologisesti usein pelkästään rakkauteen ja kauneuteen, eli itseasiassa aika pinnallisiin ominaisuuksiin. Venus on kuitenkin mytologisesti paljon syvempi ja moniuloitteisempi, kun ensisilmäyksellä annetaan ymmärtää. Häntä on aikoinaan kutsuttu taivaan kuningattareksi ja esiintyi eri jumalattarien hahmoissa kuten Sumerien sota ja rakkaus jumalatar Inannan ja Mesopotamien Ishatarin muodoissa tuhansia vuosia sitten. Syntymäkartalla hän edustaa eräänlaista feminiinisyyden ja arvomaailman prinsiippiä elämässämme. Ymmärtääkseen planeettojen symbolisia merkityksiä, mitkä käytetään astrologiassa on myös tärkeä tutustua niiden mytologisiin tarinoihin ja taustoihin.

 

Miksi juuri nyt Venus? Elämme tällä hetkellä sen planeetan astrologisessa ”varjo” vaiheessa ja menossa kohti perääntymisjaksoa, mikä virallisesti tapahtuu 19.12. – 29.1.2022 välisenä aikana. Astevälillä millä Venus perääntyy on 26 asteesta kauriin merkissä, 11 asteen paikkeilla kaurista, missä se sittenkin kääntää kelkkansa. Planeetan varjoalue tarkoittaa, että planeetta on ylittänyt niitä astelukuja, joissa se tulee myöhemmin peruttamaan. Tämä tapahtui jo 17.11.2021.

Astrologit eivät usko, että planeetat liikkuvat taaksepäin taivaalla, kuten jo alkukansojen ihmiset, me katsomme taivaaseen ja tutkimme miten planeettojen liikkeet maasta katsottuna tapahtuvat, ei miten ne oikeasti astronomisesti liikkuvat. Optisen illuusion kautta esiintyy jaksoja, kun planeetat näyttävät siltä, kun ne ikään kuin hidastuisivat ja tästä tulee ”peruuttamisjaksojen ajatus astrologiaan”. Tämä ilmiö huomattiin ja sitä seurattiin jo Asteekkien ja Maija kansojen aikana. Eli ei ole uusi ilmiö. Kun tämä jakso alkaa, sillä asteella missä planeetta tulee kulkemaan taaksepäin eläinradalla, määritämme sen varjojaksoksi. Venuksen varjojakso alkoi 17.11.2021.

Astrologiassa ei pystytä ennustamaan mitään varmuudella. Astrologian avulla pystymme kuitenkin menemään taaksepäin ajassa ja tutkia aikaisempia samankaltaisia ajanjaksoja, ja miten ne ovat elämässämme koettu, kun tietyt planeettaliikkeet ja muut astrologiset ilmiöt ovat olleet läsnä. Se mitä astrologiasta tekee myös niin kiehtovaa ja haastavaa on, että se ei koskaan toista itsensä ihan samalla tavalla, tai samalla planeetta kokoonpanolla. Jos on uskominen matemaattisiin menetelmiin, niin ei ainakaan tulevan 25000 vuoden aikana. Niin kauan taivaalla kestää nimittäin saada toisen, ihan samanlaisen astrologisen kartan aikaiseksi. Meillä on siis aina uusia ja jokseenkin tuntemattomia ajanlaatuja ja haasteita tutkittavaksi.

Tämän kyseisen Venuksen ajanjakson kohdalla voi sitten olla mielenkiintoista palata siihen, minkälaiset teemat olivat elämässäsi tärkeitä kahdeksan vuotta sitten, tarkemmin sanoen 22.12. 2013 – 1.2.2014. Silloin Venus perääntyi viimeksi saman eläinradan eli Kauriin merkissä. Sitä ennen edellinen jakso tapahtui noin 16 vuotta sitten jne.

Planeetan perääntymisen jaksot kertovat astrologisesti, että saamme uppoutua juuri sen planeetan teemoihin ja lahjoihin vielä kerran. Saamme mahdollisuuden erikoistua niihin energioihin, käyttääksemme niitä viisaammin oman elämämme varrella. Mutta miten opimme ja kehitymme parhaiten, jos ei juuri erehdyksiemme kautta? Samankaltaisten teemojen tutkiminen uudella valolla antaa meille mahdollisuuden tehdä tämän. Ajatellaan, että astrologia on loputonta kehitystä ja uuden oivaltamista, toisin kuin sitä joskus esitetään. Venus tekee kahdeksan vuoden syklin aikana hienon kuvion taivaalla ja sitä kutsutaan Venuksen ruusuksi.

 

 

Mytologisissa tarinoissa Troijan sota aloitettiin aika ovelasti, eli välillisesti Venuksen toimesta. Prinssi Parisille tarjottiin kolmea erilaista lahjusta ja näistä hän valitsi Venus Afroditen, jota hän ei voinut vastustaa. Tästä muut pahoittivat mielensä ja sota alkoi. Venus liitettiin alunperin myös sotatoimiin ja on kuvailtu sotajumalattarena, miekkojen kera. Siksi voi ajatella, että planeetan teemoihin kuuluu juurikin sisäisiä taisteluita rakkauden ja arvojen puolella, mitkä voivat olla yksi korostuneista aiheista sen perääntymisjaksolla. Alkuperäiskansat kuten Amerikan Aztekit ja Mayat seurasivat planeettojen kiertoa ja ajattelivat, että Venus tekee täydellisen muodonmuutoksen, kun se perääntyy, eli että se muuttaa feminiinisen voiman maskuliiniseen ja sitten takaisin. Siksi tähän ajanjaksoon liitetään myös androgyynisyys, ja perinteisten feminiinisten arvojen kyseenalaistaminen. Venuksen perääntymisen kautta, pystymme siksi myös tarkistelemaan ja jalostamaan arvojamme. Kenties löydämme niistä jotain, mikä vaikuttaa omaan arvomaailmaamme ja omanarvontunteeseen.

 

 

Venus tekee myös tällä jaksolla yhteistyötä muiden tekijöiden kanssa taivaalla ja kohtaa 24.12. eli jouluaattona Pluton. Tämä on voimakas kohtaaminen, mikä voi myös nostaa voimakkaita tunteita pintaan. Plutoon liitetään astrologisesti kätkettyihin ja salattuihin teemoihin sekä voi edustaa toisenlaisia maallisia arvoja kuten raha, omistaminen tai vallankäytön mekanismit suhteissamme. Kauriin merkkiin liitetään tarkoituksenmukaisuus, viisaus ja halu kiivetä elämän vuorta johdonmukaisella ja pitkäjänteisellä asenteella. Halutessasi voit tarkistaa, missä juuri tämä yhtymä esiintyy omalla kartallasi ja tarkista missä sinulla on 25 astetta Kauriin merkkiä. Huonesijainti voi antaa lisätietoa siitä, millä elämänalueella voit syventää tietämystäsi ja kohdistaa suunnitelmiasi tämän jakson aikana.

Prosentuaalisesti Venus on harvinaisempi perääntyvistä planeetoista, ja sen perääntymisjakso lienee 40-43 päivän aikana, noin 18 kuukauden välein. Samassa merkissä se perääntyy 8 vuoden välein.

Symbolisesti tämä perääntymisjakso on myös yhdistetty Raamatun tarinaan siitä, miten Jeesusta testattiin paholaisen toimesta 40 päivää aavikolla. Koska Venukseen liitetään tapoihimme nauttia ja suhtautua nautintoihin elämässämme, perääntymisjakso voi myös kuvailla aikaa, kun joudumme miettimään enemmän tämän käytöksemme pohjaa. Mikä on riittävä ja missä mennään ”yli hilseen”? Milloin hemmotellaan itseämme liikaa, ja milloin jopa liian vähän? Mikä on oikeasti tärkeää elämässä ja ihmissuhteissa?

Venuksella on monet kasvot, syntymistarinassa kerrotaan, että hän syntyi taivaan ja meren sekoituksesta, aikuisena naisena ja hän seurakseen heti kaksi persoonaa, Eros ja Himeros eli rakkaus ja himo. Mutta se ei vieläkään riitänyt. Venukseen liitettiin myös Urania ja Pandemos, taivaallisen ja maallisen rakkauden muodot. Useammat taiteilijat ovat tehneet tästä tarinasta tunnetut teokset, yksi tunnetummista on Sandro Botticellin Venus vuodesta 1486.

 

 

Karma-astrologiassa perääntyvät planeetat liitetään karmallisiin tapahtumiin ja Venus monesti ihmissuhteisiin, jolla on kenties laajempi tausta, kun pelkästään yhden elämän kestoinen tarina. Nämä jaksot saattavat tuoda merkittäviä suhteita ja ihmisiä takaisin elämään. Kuitenkin niin kauan, kun Venus perääntyy, emme aina näe suhdeasioita niin kirkkaasti kun muutoin. Silloin on hyvä odottaa uusien suhteiden arvioimisen kanssa, sillä kokemukset siitä, mitä toivomme suhteesta voivat vielä muuttua. Pysyvissä suhteissamme tämä voi olla hyvä mahdollisuus syventää ja suunnitella tulevaisuutta. Kenties avautuu uusia mahdollisuuksia toteuttaa toiveitamme, jatkoa ajatellen.

Konkreettisemmin Venus liitetään myös estetiikkaan ja väreihin. Jotkut astrologit ovat sitä mieltä, että peruuttamisen aikana on mahdollista löytää jotain ihan arvokasta maallisesti, vaikkapa antiikkia tai taidetta. Värimieltymykset ja uudenlaiset muodonmuutokset voivat olla hyviä suunnitella, mutta ei välttämättä toteuttaa vielä tämän jakson aikana.

Samoin kun Merkuriuksen kohdalla Venus jaetaan ilta- ja aamutähteen. Iltatähden muodossa (Auringon edellä) hän edustaa sitä androgyynisempää puolta meissä, ja aamutähden muodossa (Auringon takana) hän on jo tehnyt muodonmuutoksen ja myytin mukaan uhrannut maskuliinisuuden, feminiinisyyden sijaan.

Jos sinulla sattuu olemaan perääntyvä Venus syntymäkartallasi, tämä jakso voi tarkoittaa sinulle erityisen merkittävää aikaa. Tarkista kartaltasi, missä merkissä ja huoneessa Venus sijaitsee ja minkälaiset aspektit se tekee muihin tekijöihin.

 

Lähteet:

Sullivan Erin, Retrograde Planets Traversing the Inner Landscapes (Weiser Books; 2nd Revised ed. edition 2006)

Sundell Anne, Vile´n Johanna, Wiik Liisa, Karma-astrologian avaimet (Basam Books 2021)

Sundell Anne, A glimpse of Karmic Astrology as practiced in Europe (The Career Astrologer vol. 28 2019)

Sundell Anne, Transits of the Season (The Career Astrologer Magazine OPA 2021)

Sundell Anne, When Beauty is more than skin deep- a Note on Venus Retrograde in Scorpio (The Career Astrologer vol. 27 2018)

Michelsen Neil F, Pottenger Rique, The American Ephemeris of the 21st Century (Starcraft Publishing)

 

Kommentoi