Retrograda och stationerade planeter

Vi har i dagarna fått läsa om hur planeten Uranus igen kommer att avsluta en retrograd period. Men vad betyder egentligen planeternas retrograda och ”stillastående” perioder?  Dessa blev redan uppmärksammade av urfolken som Maya och Aztekerna. De associerade dessa perioder med en speciell energi.

För det första kan det vara bra att nämna att astrologer inte tror att planeterna rör sej ”bakåt” på himlen. Detta är en optisk illusion, i vissa perioder ser det ut som om en planet skulle röra sej långsammare och det är på denna grund dessa s.k. ”retrograda” eller ”stationerade” perioder baserar sej.

Ofta läser vi på social media om att vissa planeter (oftast Merkurius) är retrograd och att detta kan betyda olika saker för samhället. I den vanliga mundana astrologin beaktas inte dessa planeter som väldigt viktiga, men i den karmiska astrologin sätter vi ganska så stor tonvikt vid dessa. Det är nämligen så att en planet med denna beteckning på kartan både kan ge information om själens viktiga läxor och gåvor som den för med sej till detta liv. Dessa planeter kan även ses fungera mer ”inåtvänt” eller personen kan ha möjligheter att jobba lite extra med att utveckla en sådan planets teman.

Oberoende av vad man tror om karma kan det vara intressant att undersöka hur dessa planeter uttryckt sej i olika personers liv och om de på den egna kartan kan tänkas ha en speciell betydelse.

En retrograd planet och en stationerad eller s.k. ”stillastående” planet har lite olika funktioner. Astrolog Ray Grasse har på ett intressant sätt beskrivit detta. Om man tänker sej att man går på en nyasfalterad väg, ju långsammare man går desto djupare spår kommer man att lämna efter sej och om man stannar upp, sjunker man ner. Detta kan vara ett sätt att beskriva dessa planeters påverkan i kartan. De retrograda planeterna ger en sorts förkovring i just denna planets teman, medan en stationerad planet ännu starkare gör ett betsående avtryck i kartan via position och aspekter.  Om man ser på den astrologiska påverkan dessa cykler har, så börjar cykeln med att planeten ”saktar in” vilket vi astrologiskt kallar för en ”skuggperiod”, sedan står stilla och efter detta går ”baklänges” i respektive stjärntecken den befinner sej i just då. Sedan saktar den åter in, stannar och vänder direkt. Dessa perioder då planeten stannar upp för att vända riktning är de vi kallar för stationerade.

En del planeter går mer sällan retrograda än andra. De personliga planeterna Venus, Mars och Merkurius är ovanligast att hitta i den astrologiska kartan, i just denna ordning. Sedan följer Jupiter och Saturnus och efter dem de yttre planeterna tillsammans med Kiron. Därför sätter vi karmiskt en större betydelse vid de personliga planeternas betydelse och en del karma astrologer anser att en sådan planet kan komma att ge sin egen ”prägel” på hela födelsekartan. De stationerade planeterna i sin tur är alltid ovanliga, och även svårare att bli varse om, eftersom man för att vara helt säker behöver kolla upp dem manuellt, dvs via en efemerid som är en tabell över planeternas rörelser. I vanliga astrologiska data program kan dessa ofta bli förbisedda, eftersom de inte alltid beaktas av systemet.

För att börja med ett exempel med en känd person vars liv starkt präglades av dessa nämligen Amy Winehouse:

 

 

I Amys karta hittar vi bland många andra karmiska teman, en stationerad Venus, och en retrograd Merkurius, alltså två av de personliga planeterna i kartan. En mycket känd astrolog Dane Rudhyar beskriver dessa planeter som psykologiskt mer inåtvända då de befinner sej i retrograd eller stationerad cykel. I Amys liv kan man säga att både planeten Venus teman (utseende, kärlek, njutningar, i viss mån kreativitet) och Merkurius (kommunikation, växelverkan med andra och att få göra sej hörd) fick en stark och förhöjd betydelse. Under sin alltför korta livstid hann hon både skapa en egen form av musik och texter med vilken hon fick ut sitt budskap. Samtidigt var hon på ett sätt en fånge i sina relationer till andra och även till njutningarna (beroenden). I hennes exempel ser man hur på ett extremt sätt hur båda planeternas egenskaper framhävs med både sina positiva och negativa erfarenheter. Hon var även utseendemässigt en person som väckte uppmärksamhet och till retrograda Venus teman förknippas ofta en helt egen form av stil, både rent utseendemässigt men också socialt. Som hon själv uttryckte det: (I love to live and I live to love…) ”Jag älskar att leva och jag lever för att älska…” Då en planet som i detta fall Venus är stationerad kan det ta fram de mera svartvita sidorna av just den planetens teman. 

I astrologin blir vi ofta att ta exempel av kända personer vars födelsetider är offentliga för att kunna beskriva olika astrologiska fenomen. Detta är såklart inte alltid det optimala, eftersom tolkningar av kartor alltid behöver ske i samspråk med den person vars karta vi analyserar.

Ett annat exempel på en känd person med en stationerad Mars på sin karta är psykologi gurun Sigmund Freud:

 

 

Vad som är intressant med hans stationerade Mars position är att han satte en stor del av sitt liv på att undersöka de teman som hade mycket med planetens astrologiskt förknippade teman att göra, nämligen: aggression, sexualitet, drive och impulser. Såklart har han även andra karmiska teman på sin karta men speciellt denna Mars position som även finns ganska högt upp på kartan kan beskriva en del av hans intresse för att ta fram dessa teman och skapa den nya teori som vi fortfarande använder flitigt inom psykologin.

Ofta blir dessa retrograda eller stationerade planeters teman speciellt viktiga för personen och intresserar även mer än vanligt under livets gång. Om detta är p.g.a att det finns ett inneboende behov (eller en talang) av att fördjupa sin kunskap i dem och att kunna bidra med sin kunskap på ett större plan t.ex. samhälleligt vilket vi sett i båda exemplen ovan, kan vi inte veta.

Två av Freuds nära kompanjoner Carl Jung och Roberto Assagioli verkade även som astrologer under sin livstid. Av dessa två hade även Carl Jung Mars stationerad i sin födelsekarta.

Oberoende av bakgrunden till en retrograd eller stationerad planet, kan det vara av intresse att ge dem några extra minuters uppmärksamhet vid tolkning av den astrologiska kartan. För via dem kan vi kanske hitta en djupare mening som personen kanske inte ännu riktigt fått grepp om i kartan.

 

Källor:

Ray Grasse, Under a Sacred Sky 2015

Dane Rudhyar, Astrolocial Aspects 1948

Kartornas data från Astrodienst databank: http://www.astro.com

På finska kan du bekanta dej mera med temat här: http://www.astrologiasuomi.com

Lämna en kommentar