Lilith astrologiassa

Lilith alias Musta Kuu

Kerran istuin junassa ja kuulin sivulta, kun yksi kanssamatkustaja nainen kysyi matkakaveriltaan tiesikö tämä kuka oli ensimmäinen nainen raamatussa. Tämä vastasi ”Eeva” hän sanoi EI, ja toinen oli hämmillään. Silloin hän vastasi , että ”Lilith”.

Tämä on aika tavallinen ajatus tai tietämättömyys Lilithistä, eli hänet on tähän menneessä aika hyvin saatu pyyhittyä pois raaamatusta, kuitenkin jos tutkii kirjaa suurennuslasin kanssa, löydämme hänestä eri puolilla vielä jälkiä. Esimerkkinä voi ottaa Jesaija 34:14 missä lukee: ”Villikoirat ja sakaalit siellä kohtaavat, villivuohi villivuohta kutsuu. Siellä lepäilee Lilith, öinen velhotar, sieltä hän löytää rauhallisen sijan”.  Raamatusta löytyyy myös kertomukset kahdesta eri tavoista miten Jumala loi ensimmäiset ihmiset. Yhdessä hän loi molemmat yhdenvertaisiksi ja toisessa hän loi Eevan Aatamin kylkiluista. Tästä voimme päätellä että Lilithin perintö on edellen läsnä, vaikka ehkä ei ensimmäiseksi tulisi mieleenkään.

Lilith mytologia on ollut mukana historian eri nurkissa ainakin jo 4000 vuotta. Hänestä löydämme kertomuksia juutalaisten Talmudista, missä hän esiintyi kuningattarena ja hirviöiden äitinä. Hänet mainitaan myös Babylonian mytologiassa. Goethen teoksessa Valpurin yössä hän esiintyy noita Lilis muodossa. Tänään löydämme tämän mytologinen hahmon myös peleistä ja eri sarjakuvissa tai elokuvissa. Hänestä on tavallaan tullut meidän ajan feministinen ikoni.

 

Kuka hän sitten olikaan?

Tarina Lilitistä vaihtelee vähän Talmudin ja Raamatun välillä. Talmudin mukaan Lilith oli Aatamin ensirakkaus, ja riidan jälkeen Lilith jätti hänet. Riita syntyi siitä kun Lilith ei halunnut alistua seksiin Aatamiin haluamalla tavalla. Tarinan mukaan kolme enkeliä yrittivät saada Lilithiä ylipuhuttua palaamaan paratiisiin mutta hän ei siihen suostunut. Myöhemmin kuitenkin hän tuli mustasukkaiseksi Aatamin uudelle vaimolle Eevalle, ja palasi takaisin yrittäkseen kietomaan paulohinsa heidän lapsiaan. Ehkä tästä syystä Lilithiä  liitetään myös joskus symbolisesti kolmiodraamat.

Raamatun mukaan Lilith oli vaarallisempi, koska hän tiesi jumalan oikean nimen. Lilith ei halunnut alistua Aatamin tahtoon ja hän oli myös yhteisvertainen tämän kanssa, eli luotu samalla tavalla kun Aatami, erilliseksi henkilöksi. Lilithin ja Eevan vastakkaisuudet ovat myös huomattavat raamatussa. Lilith nähdään enemmän demonina ja synnyttää demoneja, kun taas Eeva edustaa ns. luonnollista ja oikeanlaista vaimoa joka synnyttää lapsia.

Jossain kirjoituksissa kuten Hebreian midrashissa,  Lilithiä kuvaillaan lasten tappajaksi ja hän muistuttaa yhtä demonia Labartua babylonian mytologiasta. Jossain tarinoissa Lilith ei pystynyt saamaan omia lapsia ja ehkä siksi tämä verenhimo lapsia kohtaan.  Hänet on kuvattu riistäjäksi ja ilkeiden kuvitelmien luojaksi. Kuitenkin Lilith tarkoittaa myös ”Luonto Äitiä” ja edustaa alkuperäistä, spontaania synnyttäjää. Tällä tavalla hänet voidaan nähdä myös eräänä luonnon voimana, jota korkeampi äly voi ohjailla haluttuun suuntaan.

Riippumatta näistä kaikista tarinoista Lilith kiehtoo meitä vielä tänään ja inspiroi taitelijoita ja muusikoita ja astrologeja maailman ympäri. Hän edustaa naiseuden erilaista villiyttä ja pimeämpää tukahdutettua primaalivoimaa mikä voimme ottaa käyttöömme. Astrologisella kartalla tämä laskennallinen piste voi kertoa tärkeästä paikasta, missä koemme häpeälliset tunteet tai missä koemme voimamme tukahdetuksi. Tällä alueella saamme myös mahdollisuuden kohdata oman sisäisen bitchimme…

 

Lilith Astrologiassa

Ei voi kirjoittaa tästä aiheesta ilman että mainitsen Demetra Georgin, jenkkiläisen astrologin joka teki läpimurron asteroidien tutkimisen kautta  (Asteroid Goddess) kirjan ja myös Lilithin tutkimisen kautta. Häneltä löytyy aiheesta tietoa esimerkkinä kirja Mysteries of the Dark Moon, missä hän avaa syvältä Lilithin monimutkaisen tarinan läpi historiaa. Muut astrologit kuten esim tunnettu Lynn Bellin luennot tästä mielenkiintoisesta jumalattaresta löytyy netistä: Black Moon Lilith: The Hidden Center (lynnbellastrology.com)

Se mikä astrologisesti voi olla vähän hämmentävää, on että löytyy useampi eri Lilith kartalta. Oikeastaan niitä voi ajatella olevan kolme kappaletta. On olemassa Lilith- Musta Kuu, Asteroidi Lilith ja toinen maata kiertävä kuu. Siksi on hyvä muistaa, että tämä kyseinen Lilith mistä nyt puhutaan, on yhtä kuin Musta Kuu kartalla. Lilith ei ole fyysinen planeetta, mutta laskennallinen piste ja liikkuu 3 astetta ja kaksi minuuttia vuorokaudessa. Joskus laskennalliset pisteet voi nähdä voimakkaina, kun siihen osuu toinen planeetta tai jotain ulkopuolista aktivoi niitä kartalla.

 

Primitiivinen voima

Koska Musta Kuu – Lilith liitetään Kuuhun, sen voi nähdä hyvin yksityisenä tai henkilökohtaisena tekijänä kartalla. Sen asema voi myös kertoa jotain siitä, miten ihminen suhtautuu omiin seksuaalisiin voimiin ja tarpeisiin, ja siinä on puolia mitä itse ei välttämättä uskalla näyttää tai pelkää, että ei tulisi hyväksytyksi. Tällä tavalla Lilith voi toimia tiettynä tabujen avaajana. Mistä koemme häpeän tunnetta tai missä asioissa lienee meidän pelot, jotka voivat estää meitä saavuttamasta todellista minäämme. Lilith on varjopuoli ja siksi se voi tuntua vaikeammalta omaksua tai lähestyä. Samalla se on paikka, missä voimme kasvaa ja ylittää omia pelkoja, juuri tutkiskelemalla ja valaisemmalla niitä. Tässä paikassa voi myös olla hyvä ottaa huumoria käyttöön.

Tämä piste on myös karmallisesti tärkeä paikka, koska se voi antaa viitteitä siitä, mitä sielun tulisi työstää juuri sen merkin ja huoneen perusteella. Missä teemoissa meillä on tapana tuomita muita? Millä alueella pyrimme kartalla uudistukseen? Mitä mahdollisesti estää meidät näkemään todellisen itsemme?

 

Merkit ja huoneet

Lilithin kierto astrologisella kartalla on aika nopea, noin 9 vuotta. Se tarkoittaa että tietyssä merkissä hän viihtyy keskimäärin 8 kuukautta. Tässä ihan lyhyesti esimerkkejä Lilith teemoista mitkä voivat liittyä merkki tai huonesijainteihin kartalla:

 

Oinaan merkissä (huone 1)

Tässä Lilith voi edustaa menetyksen varjoa ja tuoda arvottomuuden pelkoa. Kuinka hyvin pystyn suorittamaan? Mitä tekisin jos saisit uuden mahdollisuuden?

 

Härän merkissä (huone 2)

Tässä Lilith voi edustaa turvallisuuden varjoa ja tuoda niukkuuden pelkoa. Kuinka turvassa olen mukavuus asioissa? Miten saan oloni turvalliseksi ilman tavaroita?

 

Kaksoisten merkissä (huone 3)

Tässä Lilith voi edustaa hyväksymisen varjoa ja riittämättömyyden tulemisen pelkoa. Miten vertailen itseäni muihin? Kenen vuokis teen asioita?

 

Ravun merkissä (huone 4)

Tässä Lilith voi edustaa tukemisen varjo ja hylätyksi tulemisen pelko. Kuinka hyvin olen tuettu? Kuinka riippuvainen olen muista?

 

Leijonan merkissä (huone 5)

Tässä Lilith voi edustaa pelon varjo ja muuttumisen pelkoa. Minkälainen asema olen saavuttanut? Mitän voin saada muita tuntemaan olonsa tärkeäksi?

 

Neitsyen merkissä (huone 6)

Tässä Lilith voi edustaa oman kyvyn tai laiminlöynnin pelko. Kuinka paljon työtä olen tehnyt? Missä koen olevani epäonnistunut? Mikä aiheutti sen?

 

Vaan merkissä (huone 7)

Tässä Lilith voi edustaa täydellisyyden varjo tai yksinäisyyden ja eristäytymisen pelko. Millä tavalla koen olevani epätäydellinen? Miten voin tuntea olevani minut yksinäisyyden kanssa?

 

Skorpionin merkissä (huone 8)

Tässä Lilith voi edustaa kuoleman varjo tai menetyksen pelkoa. Missä menen äärimmäisyyksiin? Mistä olen kiitollinen ja mistä voin päästää irti?

 

Jousimiehen merkissä (huone 9)

Tässä Lilith voi edustaa totuuden varjo tai motivaation ongelmia. Mitä on merkityksellistä ja totta? Mikä on mun totuus?

 

Kauriin merkissä (huone 10)

Tässä Lilith voi edustaa kontrollin varjo tai olematta olemisen pelko. Missä on minun tieni? Kertoiko joku kuinka, milloin tai mitä pitäisi tehdä?

 

Vesimiehen merkissä (huone 11)

Tässä Lilith voi edustaa voiman varjo tai voimattomuuden pelko. Miten käytän valtaani? Pelkäänkö enemmän voimaani tai voimattomuuteni?

 

Kalojen merkissä (huone 12)

Tässä Lilith voi edustaa luottamisen varjo tai heikkouden pelko. Ketä päästään lähelleni? Millä tasolla pystyt luottamaan muihin ihmisiin?

 

Tutkimalla Lilithin asema voimme kenties ymmärtää jotain uutta ja syvempää omista varjopuolestamme. Voimme myös saada vihjeitä siitä mitä mahdollisesti projisoimme ympäristöön tai miten muut ihmiset reagoivat meidän vahvoihin ominaisuuksiin.

”Ihminen ei valaistu valon hahmoja kuvitellen, vaan tekemällä pimeydestä tietoiseen asian”- Carl Jung

 

Tämän liknin kautta pääsetmyös ilmaiseen englanninkieliseen kirjaan Lilitistä:

 

https://static1.squarespace.com/static/530f3fd3e4b00ea7829010d2/t/531f6aade4b04709d61ca19a/1394567853204/Black+Moon+A+Guide+to+Healing+the+Shadow+Side.pdf

 

Lähteet:

Bell Lynn; MISPA School of Psychological Astrology Lecture (2015)

George Demetra; Mysteries of the Dark Moon: The Healing Power of the Dark Godess. Harper Collins (1992)

Raamattu

Varis Armas; Lilith Esitelmä (1975)

Walker Laura; The Astrology of the Black Moon Ten Dog Publishing (2010)

Varjon arkkityyppi – psyykeen pimeä puoli – Mielen Ihmeet

 

 

 

Kommentoi